Cele mai intalnite 10 greseli in Triatlon

1 Uitarea Echipamentului

De foarte multe ori se intampla sa uitati lucruri importante acasa sau la hotel cand plecati la concurs!
Este extrem de neplacut si de frustrant sa ajungeti la in zona de start / tranzitie si sa observati ca va lipsesc papucii de concurs, gelurile energizante, sapca de alergare etc.
Pentru a evita acest lucru puteti intocmi o lista cu o saptamana inainte de a pleca la care puteti adauga oricand va aduceti aminte cate ceva nou.
Inainte de a impacheta echipamentul verificati lista de cel putin doua ori.
Astfel nu veti uita niciodata nimic!

2 Modificarea Pozitiei Pe Bicicleta

Inainte cu cel putin doua saptamani nu mai faceti modificari la pozitia pe care o aveti pe bicicleta deoarece nu o sa va mai aveti posibilitatea si timpul necesar sa va mai acomodati cu ea.

3 Schimbarea Consumabilelor Bicicletei

Inainte de un concurs obiectiv pentru care va pregatiti temeinic de cateva luni, va recomand cu aproximativ doua saptamani inainte sa va schimbati lantul si cauciucurile cu unele noi pentru a evita o surpriza neplacuta.
Intradevar este o investitie destul de substantiala dar parerea mea este ca nu merita sa riscati si sa periclitati luni intregi de antrenament, munca, si sacrificii pentru un cauciuc spart sau...!
Astfel veti scoate din ecuatia unui posibil esec, un lant rupt si veti micsora probabilitatea de a face pana.

4 Presiunea Inadecvata A Cauciucurilor

Inainte de a depune bicicleta in standul special amenajat al competitiei la care participati verificati-va presiunea din cauciucuri si asigurati-va ca rotile sunt umflate exact la presiunea mentionata pe cauciucuri psi/bar:

5 Obisnuirea Cu Echipamentul Competitional

Inainte de orice competitie antrenati-va cu echipamentul competitional pentru a va obisnui cu el.
Astfel puteti evita:
- ranile provocate de neopren sau costumul tehnic pe care il folositi, 
- durerile insuportabile de spate provocate de pozitia pe bicicleta,
- basicile, ranile si eventualele bataturi provocate de adidasii de alergare.

6 Inotul Puternic

In competitiile de anduranta nu va recomand sa puneti accent pe prima proba a zilei-Inotul deoarece aici cu un mare consum de energie castigati foarte putin timp.(Spun acest lucru deoarece in 2009 la am stabilit un nou record national la proba de inot pe distanta de 3800m-55'22'' dar pretul a fost mult prea mare deoarece riscam ca la finalul zilei, sa nu imi indeplinesc telul-acela de a cobora sub 10 ore intr-un concurs de ironman. Am tras tare la inot iar energia consumata pentru a castiga 3minute in apa a fost dupa parerea mea echivalentul unei alergari cu 15-20minute mai buna decat cea pe care am avut-o.)
Daca trageti foarte tare la inot riscati sa nu va atingeti tinta sau chiar sa nu terminati concursul(in cazul in care acesta este Ironman).

7 Pozitionarea Incorecta La Start

Incercati sa va cunoasteti limitele si ritmul inca din antrenamente iar in concurs sa nu le depasiti.
Pozitionarea la linia de start ar trebui facuta in functie de nivelul pregatirii dumenavoastra nu in functie de inaltime sau alte criterii, deoarece riscati sa va treziti intr-o ,,masina de spalat,, unde sunteti loviti din toate directiile cu palme si picioare. Efectele pot fi mult mai rele privind consecintele inotului.
La start orice este permis si nu se poate monitoriza de catre arbitri, iar acesta intr-o competitii mare poate fi asemanator cu o combinatie intre inoi si lupte.
In cazul unei pozitionari incorecte riscati ca dupa concurs sa aveti un ochi vanat, maxilarul sau un sold dislocat.
Toate acestea se pot evita printr-o pozitionare corecta la linia de start.

8 Repetarea Lucrurilor Ce Urmeaza Sa Le Faceti

Inainte de finalul fiecarei probe cu 5-10minute incercati sa faceti o scurta recapitulare pentru ceea ce urmeaza sa faceti.
La finalul inotului spre exempul...iesirea din apa, scoaterea castii de inot si a ochelarilor de pe cap si lasarea lor pe maneca de la neopren daca este cazul, luarea sacului cu echipament personal, dezbracarea neoprenului.
La finalul probei de ciclism spre exempul...descalecarea bicicletei la viteza optima, predarea ei unui arbitru fara sa o aruncati, trantiti ca sa stricati ceva la ea... luarea sacului cu echipament personal pentru alergare si schimbarea eficienta a papucilor si sosetelor daca este cazul.

9 Optimizarea Vitezei Si A Ritmului

Inercati sa mentineti un ritm constant pe toata durata probelor fara sa faceti ruperi de ritm deoarece asa veti economisi mult mai multa energie si in final veti avea un timp mai bun.
Mereu la inceputul fiecarei probe sunteti tentati sa mariti ritmul deoarece este o miscare noua fata de proba precedenta, sunteti odihniti si aveti impresia ca acela este ritmul potrivit. Insa daca faceti asta veti observa mai tarziu ca nu a fost un lucru prea inteligent.
Ramaneti la viteza / ritmul stabilit inainte de concurs si mentineti o constanta in pedalat si / sau alergat.

10 Alimentatia / Hidratarea Incorecta

De multe ori se intampla sa spuneti nu mananc ca mai am 10 km si termin sau beau mai putin ca sa nu fiu nevoit sa ma opresc la toaleta. Aceasta este o mare greseala deoarece consumul este mult mai mare decat aportul si fara sa va dati seama incepeti sa aveti crampe musculare si sa va simtiti ametiti. Acestea sunt greselile si semnele unei alimentatii / hidratari incorecte.

  • Pentru o buna hidratare si alimentatie va pot da doua sfaturi foarte simple. 



1 Utilizati batoane energizante cu un aport mare de carbohidrati, din aproximativ 2 in 2 ore mancati cate un baton proteic si din propria experianta va spun ca trebuie sa aveti la ciclism macar un sandwich deoarece la un momentdat vi se vor apleca toate gelurile si batoanele energizante si veti simti nevoia unei mancari solide.
2 Incercati sa mancati cate putin si des chiar daca nu va este foame si incercati sa beti chiar daca nu ve este sete.
Daca ajungeti sa va fie sete sau foame deja a-ti ajuns intr-un deficit de calorii si energie care vor fi foarte greu de recuperat de catre organism si se vor resimti in performanta fizica pe care o aveti.